Gerolde papierstroken maken

Hoe maak je gerolde papierstroken?


Met kranten en oude tijdschriften kun je werkelijk de mooiste dingen maken. Je kunt er niet alleen kralen van maken, maar ook mee vlechten en weven. Maar ook de fraaie schaaltjes maken die je in andere blogs van mij of op Pinterest misschien al bent tegengekomen.



Je kunt moeilijk beginnen zoals hierboven, maar ook iets gemakkelijker met deze eenvoudige schaaltjes. Daarom zijn ze niet minder leuk om te maken.

schaal gerolde papierstroken, werken met papier

Het begin: knip stroken

Je begint met het knippen van langwerpige stroken. Zoals in onderstaande foto. Voor een schaaltje kunt je volstaan met het verdelen van een krant in 3 stukken.

werken met papier

Neem een breinaald. Ik gebruik nummer 5 omdat je niet te smalle stroken wilt krijgen om een schaal mee te maken. (Op de foto zijn dit smalle stroken en breinaald nr 2,5, maar voor de verdere verwerking maakt dat niet uit. Dat blijft voor beide, smal of breed, hetzelfde.)


Leg de naald op een hoek, vouw hem om en rol er een smalle pijl van.



Let erop dat de pijl aan beide kanten ongeveer gelijk blijft. De zijde waar de breinaald niet uitsteekt zal iets smaller worden, maar dat is niet erg omdat je zo de pijlen gemakkelijker met elkaar kunt verbinden. Er moet geen ruimte tussen het papier zitten, de pijl moet strak gerold zijn. 

Aan het einde van het papier, houd je nog een klein puntje over. Hierop doe je een klein beetje lijm. Dat mag gewone lijm zijn, pritt-stift of kinderlijm. Je hebt hiervoor geen erg sterke lijm nodig.



Blijf nog maar even lekker doorrollen tot je een flinke stapel pijlen hebt.


Maak een pijl plat met je vingers, of door er met een brede stift of liniaal over te rollen als hij op tafel ligt. Leg op het einde een prikker en begin hem op te rollen. Let er wel op dat de zijkanten gelijk blijven.


Als je bijna klaar bent met de eerste pijl moet je de volgende bevestigen. Dat kan door de uiteinden in elkaar te steken met een klein tipje lijm erop zodat je ze niet meteen weer lostrekt als je een beetje kracht zet. Houd het rolletje dat je nu hebt gekregen bij elkaar met een knijper zodat het niet weer uit kan rollen. We willen immers een flinke cirkel maken.

Als je een platte cirkel wilt maken voor bijvoorbeeld de bodem, dan kun je het uiteinde van de strook op de rand vastlijmen en daarop een nieuwe pijl lijmen. Dan nog moet je het rolletje goed vasthouden tot de lijm gedroogd is.


Hier een platte cirkel. Om omhoog te werken blijf je pijlen toevoegen. Om de vorm later uit te kunnen duwen, moet je geen lijm gebruiken tussen de rollen door anders kun je hem niet meer vormen.


Een andere methode om toch een omhooggewerkte schaal te krijgen, is de stroken wel direct aan elkaar te lijmen, maar dan steeds een randje hoger. Dat is ook een manier die ik zelf ook wel heb toegepast. Een voordeel is dat je papiercirkel niet zo snel uit elkaar zal vallen. Een nadeel dat de vorm al vaststaat en je deze later niet meer kunt aanpassen. Let er wel op dat de stroken strak tegen elkaar worden gelijmd. Je wordt er behoorlijk plakkerig van!

In dit filmpje zie je het allemaal nog een keer:


Is je project klaar, zet het dan nog een keer helemaal in de lijm. Hiervoor gebruik ik behanglijm zodat de stroken goed tegen elkaar komen te zitten. Laat dit goed drogen. Je kunt er nu voor kiezen het project met vernis af te werken (hobby-vernis!) of eerst nog te verven en daarna te vernissen. Aan jou de keuze.

Wil je meer weten of dit samen met anderen leren maken en nog veel meer van papier? Kijk dan eens bij de mogelijkheden om een workshop te volgen.

Veel plezier!










Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken